Het onderhandelen van een exit regeling: tips en trucs
Een exit regeling kan jou als ondernemer een onaangename beëindiging van een overeenkomst voorkomen. Als ondernemer heb je te maken met werknemers, mede-eigenaren en diverse (IT-)leveranciers. Wanneer om een bepaalde reden de overeenkomst niet voortgezet wordt, is het belangrijk om alles goed geregeld te hebben rondom de beëindiging van de overeenkomst.
Waarom is een exit regeling aan te raden?
Wanneer een arbeidsrelatie eindigt, kan het zijn dat je als werknemer of werkgever te maken krijgt met een exit regeling. Dit is een overeenkomst waarin de voorwaarden van het beëindigen van de arbeidsrelatie worden vastgelegd. In het geval van leverancier bevat de exit regeling afspraken wie en wat er moet gebeuren voor een goede overdracht.
Het onderhandelen over zo’n regeling kan complex zijn en vraagt om een strategische aanpak. In deze blog geven we enkele waardevolle tips en trucs om tot een gunstige exit regeling te komen.
1. Weet wat jouw rechten zijn
Ken je rechten en plichten. Voordat je begint met onderhandelen, is het essentieel om te weten waar je recht op hebt volgens de wet en je arbeidsovereenkomst. Dit kan variëren van opzegtermijnen tot aan eventuele vergoedingen. Een ervaren advocaat kan je hierbij helpen om een duidelijk beeld te krijgen van jouw positie. Direct meer weten? Meld je aan voor een gratis spreekuur!
2. Bepaal jouw onderhandelingspositie
Sta sterk in je schoenen. Ga na wat jouw sterke en zwakke punten zijn in de onderhandeling. Heb je bijvoorbeeld unieke vaardigheden die moeilijk te vervangen zijn? Of heeft de werkgever wellicht haast met het beëindigen van de arbeidsrelatie? Dit soort factoren kunnen jouw onderhandelingspositie versterken.
3. Wees voorbereid op emoties
Zakelijk blijven is de sleutel. Het beëindigen van een arbeidsrelatie kan emotioneel zijn. Het is belangrijk om deze emoties te herkennen, maar ze niet de overhand te laten nemen tijdens de onderhandelingen. Focus op de feiten en blijf zakelijk.
4. Stel duidelijke doelen
Weet wat je wilt bereiken. Bepaal vooraf wat jouw minimale eisen zijn en wat jouw ideale uitkomst zou zijn. Dit helpt je om tijdens de onderhandelingen gefocust te blijven en niet te snel toe te geven aan minder gunstige voorwaarden.
5. Zoek naar win-win situaties
Samenwerken loont. Probeer te zoeken naar oplossingen die voor beide partijen gunstig zijn. Dit kan de onderhandelingen versoepelen en zorgen voor een positievere afsluiting van de arbeidsrelatie.
6. Schakel professionele hulp in
Een expert aan jouw zijde. Overweeg om een advocaat of mediator in te schakelen tijdens de onderhandelingen. Zij hebben de kennis en ervaring om je te begeleiden en kunnen jou helpen om tot een gunstige overeenkomst te komen.
7. Documenteer alles
Zorg voor een duidelijk overzicht. Het is essentieel om alle communicatie en afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.
Ondersteuning bij een exit regeling?
Het onderhandelen van een exit regeling kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kan je tot een gunstige overeenkomst komen. Door jouw rechten en plichten te kennen, duidelijke doelen te stellen en eventueel professionele hulp in te schakelen, vergroot je de kans op een succesvolle onderhandeling. En vergeet niet: een goede exit regeling is in het belang van zowel de werknemer als de werkgever. Het biedt beide partijen duidelijkheid en een kans op een positieve afsluiting van de arbeidsrelatie.